PYS – Nytt prov i sjukvårdssvenska!
Språkkraven har höjts för utländska läkare under 2016. Numera måste även läkare (och annan legitimerad vårdpersonal) från EU/EES uppnå C1 enligt GERS för att kunna ansöka om svensk legitimation. Bra, tycker jag!
Eftersom PSV har gått i graven har det den sista tiden inte funnits något prov i sjukvårdssvenska, men det har jag ändrat på! Tillåt mig presentera:
PYS Medicin, ett prov i yrkessvenska med medicinsk inriktning
För att bevisa sina språkkunskaper på nivå C1 är det ett slöseri med tid för läkare (m.fl.) att studera inför Skolverkets SAS 3-prov då de måste läsa och diskutera romaner, etc. Det är mer effektivt och bättre för samhället om de kan koncentrera sig på det medicinska språket och allt annat språkligt som de behöver i sitt arbete. Dessa yrkesspecifika kunskaper kan de nu testa med PYS Medicin.
Upplägget liknar det som fanns på PSV, det vill säga hörförståelse, läsförståelse, uppsats, anamnes och patientsamtal. Det är dock lite annorlunda och jag har inspirerats av det tyska telc-provet och det australiska OET (Occupational English Test).
Hur är det med Socialstyrelsen då?
Uppdatering 4/1 2017: De första testtagarna har nu fått beskedet från Socialstyrelsen att PYS godtas som validering av språkkunskaper på C1-nivå.
Den stora frågan är ju huruvida det går att söka legitimation med hjälp av detta prov. Av allt att döma går det. Tidigare har Socialstyrelsen krävt behörighetsgivande prov, vilket då innebar Tisus, Sas B/3, PSV eller något av universitetens egna prov. I samma veva som man höjde språkkraven lättade man emellertid på detta och i den senaste författningstexten (HSLF-FS 2016:64) skriver man:
4 kap. Språkkunskaper för legitimation vid etablering i Sverige
1 § Av 5 kap. 15 § andra stycket patientsäkerhetsförordningen (2010:1369) framgår att legitimation inte får meddelas en yrkesutövare om han eller hon inte har för yrket nödvändiga kunskaper i svenska, danska eller norska språket. För att få legitimation ska yrkesutövaren visa att han eller hon har sådana kunskaper.
Allmänna råd
Nödvändiga kunskaper i svenska språket kan visas genom betyg eller intyg om godkänt resultat i Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3 eller någon annan kurs eller något annat prov som ger behörighet till högskolestudier.
Nödvändiga kunskaper i danska eller norska språket kan visas genom betyg eller intyg om godkänt resultat i sådana prov som ger behörighet till högskolestudier i Danmark eller Norge.Nödvändiga kunskaper i svenska, danska eller norska språket kan vidare visas genom godkänt prov i något av dessa språk på nivå C1
enligt den gemensamma europeiska referensramen för språk (GERS). Kunskaperna kan även visas genom ett intyg från en vårdgivare som
styrker att yrkesutövaren har språkkunskaper på den nivån.
Den fetstilta meningen visar på att det inte behöver vara ett behörighetsgivande prov, och det är också det svaret jag har fått när jag talat med Socialstyrelsen i telefon. I praktiken betyder det att PYS Medicin kommer att godkännas, vilket nu också har skett (4/1 2017). Denna bild stärks ytterligare av Socialstyrelsens pressmeddelande från i somras, där enhetschefen säger:
– I våra föreskrifter ges olika exempel på hur språkkunskaperna kan styrkas. Det kan ske på flera sätt. Det krävs inte att man ska ha genomgått särskilda prov eller utbildningar.
De första testtagarna som klarat PYS Medicin har ännu inte ansökt om legitimation, men jag återkommer när så har skett. har nu fått sina språkkunskaper godkända av Socialstyrelsen. Alltså godtar Socialstyrelsen PYS.
Den sista meningen i den citerade författningstexten ovan förbryllar mig. Vårdgivaren, i praktiken enhetschefen, anses kunna bedöma en utländsk läkares språkkunskaper. Vad har de för verktyg för att klara det, undrar jag? Nåja, det kanske är bra att denna lucka finns, eller? Vad tror ni?
PYS Medicin är alltså ett nytt prov i svenska för utländsk vårdpersonal, och det är i full gång och kan skrivas över hela Sverige efter överenskommelse med mig som ordnar provet. Läs mer om provet här och kontakta mig gärna om du har några frågor eller vill boka ett provtillfälle.
/Emil
Tagg:C1, CEFR, GERS, läkare, legitimationsyrken, nivåskalan, prov, psv, sjukvårdssvenska, yrkessvenska
3 kommentarer
Så intressant och spännande, Emil! Bra att det finns flera alternativ för att klara Socialstyrelsens krav. Återkoppla gärna när de första PYS-pionjärerna har börjat få sina legitimationer. Bra jobbat!
Tack, Victoria! Jag lovar att återkomma med besked.