Yrkessvenska-boom! Tips till dig som ska undervisa
Upphandlingstider! Platsbanken erbjuder 80 lediga tjänster för lärare i yrkessvenska över hela Sverige! Halleluja!
Den 24 augusti går anbudstiden ut för Arbetsförmedlingens senaste upphandling i yrkessvenska för yrkesgrupperna:
- Service och handel
- Restaurang
- Vård och omsorg
- Skola
- Industri och bygg
- Transport och lager
- IT/teknik
Detta har skapat en mindre boom av utbildare som vill ha en del av kakan. De företag som just nu annonserar efter folk heter Sky Partner, Polstjärnan, Jobteam Konsult, Eductus, Hermods, Folkuniversitetet, Accretus, Magna. Eductus slår som vanligt på stora trumman och söker lärare på hela 35 orter.
Polstjärnan verkar mest ha ägnat sig åt boenden för unga ensamkommande men vill nu tydligen komma in på undervisning för vuxna eftersom de säker lärare på 13 orter, inklusive platser där de idag inte har någon verksamhet. Inte så konstigt kanske, att de har lagt till den här meningen i slutet av sina annonser:
“Genom att anmäla ditt intresse för tjänsten godkänner du att Polstjärnan använder ditt CV i upphandlingen av aktuellt uppdrag.”
Lustigt, det där. De kommer alltså att skriva att de har personal som de inte har. Är det tillåtet?
När det gäller kraven på lärare tycker Arbetsförmedlingen att det räcker med 30 hp i svenska som andraspråk, alternativt “pedagogisk utbildning” om 60 hp om man har erfarenhet av undervisning i svenska. Antingen det eller yrkesutbildning i någon av branscherna plus två års undervisningserfarenhet. De har väl försökt att anpassa sig till “verkligheten” antar jag. Ingen ide att kräva lärarutbildning när det ändå finns så många obehöriga som undervisar. Sorgligt.
Bortsett från behörighet finns också de vanligaste, enligt mig, misstagen med i denna upphandling. Framför allt måste varje anbudsgivare kunna erbjuda yrkessvenska inom samtliga områden. Jag hade som enskild företagare gärna lagt ett anbud på sjukvårdsdelen av upphandlingen, men det är inte tillåtet. Det är alltså bara de stora elefanterna som kan ge sig in i detta. Det står visserligen att Arbetsförmedlingen kan be en leverantör att skräddarsy en riktad utbildning inom en viss bransch, men det är inte utgångspunkten. Synd, tycker jag.
Man SKA dessutom ta emot deltagare inom två veckor när Arbetsförmedlingen anvisar deltagare, vilket kommer att leda till blandade grupper utan tydligt start eller slut, utan progression. Så kallad “individualisering”, detta modeord som saboterar så mycket. Det finns så klart en praktikdel som är individuellt anpassad också, vilket kommer att ge de vanliga problemen med deltagare som hoppar in och ut i klassrummet. Man får lite “individuell undervisning” här och där, lite meningslös praktik här och där. Ingen progression i språkkunskaperna, men man lär sig i alla fall storkökstermerna. Kantin, potatisskalare, råkost… Tillräckligt för att få en timanställning över sommaren, men sen då? Är det då man förväntas insupa språkkunskaperna?
Det skulle vara mycket intressant att se en studie över vad denna yrkessvenska ger för resultat, hur det påverkar anställningsbarheten och integrationen. Inte mycket, är mitt förhandstips.
Här kommer mina tips till alla som kommer att undervisa på dessa kurser:
- Fokusera på det allmänna språkområdet. Det är muntlig och skriftlig kommunikation som är svårt, inte termerna inom transport. Jobba med korrekthet, jobba med fraser, chunks.
- Ha yrkessvenska ett par gånger i veckan, inte mer. Det kommer att vara SVÅRT för deltagarna, särskilt som det ska vara “branschaktuella läromedel”. Det finns inte särskilt mycket som är riktat till invandrare, men välj ut några enklare böcker och jobba långsamt med dem. Här finns ett utmärkt läromedel i yrkessvenska, författat av yours truly!
- Träna på hur man presenterar sig, bemöter folk, vad som anses trevligt och otrevligt. Låt dem inte göra bort sig på praktiken!
- Ge dem uppgifter under praktiken som de ska redovisa när de kommer tillbaka.
- Skapa gruppkänsla! Motarbeta löpande intag och hux flux-praktik. Kämpa för att det ska finnas en grupp med gemenskap, en grupp som jobbar mot ett datum då kursen är slut och vissa mål ska ha uppnåtts.
- Något mer? Ge gärna era förslag och tankar i kommentarsfältet!
Lycka till!
/Emil
1 kommentar
Håller med! Jobbar för (stora) Eductus i Gbg och ser verkligen poängen med att skapa deltagargrupper som kan stötta varandra studiemässigt och socialt – gärna inom närliggande yrkesområden. MVH GT