Arbeta i Sverige – Hur gör man?
En av mina arbetsuppgifter som lärare i svenska som andraspråk är att förbereda mina kursdeltagare på de kulturella aspekterna av att arbeta i Sverige. Det finns massor av oskrivna regler som vi svenskar oftast inte tänker på utan bara känner på oss. En del är gemensamma med andra kulturer men vissa saker är förmodligen unika med svenskarna, såsom kommunikationsmönster på möten och inställningen till hierarkier. Det kan vara lite svårt att artikulera och förklara svensk arbetsplatskultur på ett bra sätt (särskilt om man inte tänkt på det tidigare), så då är det bra att det finns läromedel att ta till!
Working in Sweden – The A–Z Guide är en handbok, uppslagsbok och coffee table-bok på engelska om de vanligaste kulturella företeelserna i det svenska arbetslivet. Den som är ny i landet och slängs in på en arbetsplats vet naturligtvis inte vad VAB är, men kan läsa en kort och matnyttig förklaring i den här boken. Men även den som redan kan svenska och har bott här i några år kommer att ha nytta av den, eftersom den tar upp med abstrakta saker som till exempel vad man kan förvänta sig från sina kollegor när det är högtider som Lucia (dina kollegor kanske kommer sent eftersom de är på barnens Luciatåg), midsommar (dina kollegor kanske går tidigare dagen innan eftersom de ska hinna till sommarstugan) och höstlov (många tar ledigt fredag eftersom barnen är lediga).
Den är också roligt skriven, med en del subtil humor på en stringent brittisk engelska. (Anne Pihl, en av författarna, kommer från Irland. Den andra författaren är min kollega Sofi Tegsveden Deveaux.) Working in Sweden finns som pocket eller e-bok att beställa från t.ex. Bokus eller i min egen shop här (för jag har varit redaktör för denna utmärkta (om jag får säga det själv) bok).
Det finns också ett gratisutdrag här.
Den borde kanske också finnas på enklare svenska, den här boken. Vad tror ni?
/Emil
Tagg:akademiker, arbete, arbetsmarknad, invandrare, jobb, kultur, läromedel, material, praktik